Al-Zahra’, Indah Bercahaya

*

Hampir setahun blog Indahkasihku tidak beroperasi. Terkilan juga dengan diri Indah yang tidak mempedulikannya. Harap tahun 2015 Indah dapat memanfaatkannya untuk kebaikan bersama.

Hmm… mahu mula di mana, ya. Di sini sahajalah… ketika membaca buku Perbendaharaan Al-Quran terbitan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) cetakan 2008/1429H, Indah sangat tertarik dengan nama AL-ZAHRA’ yang merupakan salah satu dari nama yang kurang masyhur bagi surah al-Baqarah (Lembu Betina). Ooooo… begitu rupanya. Baru tahu ni.

AL-ZAHRA, membawa maksud sesuatu YANG INDAH BERCAHAYA atau BERGEMERLAPAN. Nama ini berdasarkan petunjuk yang terdapat di dalam hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Bacalah al-Zahrawain (dua surah yang indah) iaitu AL-BAQARAH dan ALI-IMRAN.”

*

Ia satu petunjuk yang menarik untuk kita mengetahui keistimewaan yang terkandung di dalam dua surah di atas. Mari kita baca dan fahami maksud juga tafsiran keduanya.

Jom ! Jangan bertangguh. Semoga kita mendapat manfaat dari surah AL-ZAHRA ini. 

*

 SALAM DARI INDAHKASIHKU. 🙂

One thought on “Al-Zahra’, Indah Bercahaya

  1. Alhamdulillaah…, lama juga ya, Mbak, tidak bersua melalui blog. Kini hadir kembali mengabarkan tentang penting membaca al-Qur’an, apalagi sebentar lagi bulan Ramadhan ya. Sungguh penting bagi kita untuk memperbanyak waktu dalam membaca al-Qur’an.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s